Articole

Piscina cu margine “infinit”

Piscinele cu margine infinit raman, dupa parerea mea, cele mai spectaculoase din toata gama de variante posibile. Dar recunosc ca este o chestiune de gust, adica subiectiva, in consecinta nu contrazic pe nimeni care este de alta parere.

In limbajul (englezesc) de specialitate li se mai spune “vanishing edge pool” sau “negative edge pool” – adica “cu margine ce dispare” – foarte sugestiv, nu ? – sau “cu margine negativa”. La noi se mai foloseste si cea de-a doua varianta.

Daca nu ati mai intalnit pana acum acesti termeni, este vorba despre piscinele ce curg parca in peisaj, dand o senzatie de prelungire ireala a spatiului, de contopire fara o demarcatie sesizabila a notiunii de  “aici” cu cea de “ acolo departe”. Si mai putin poetic – vorbim despre bazinele din care apa se scurge peste o margine a bazinului, de-a lungul intregii lungimi, intr-un rezervor / jgheab / bazinas situat mult mai jos decat acea margine. Se poate realiza aceasta solutie si pe mai multe laturi ale piscinei.

Știm că intr-o piscina cele mai multe impuritati se regasesc intr-un strat la suprafata apei. De aceea, pornind de la acest fapt, trebuie cautate cele mai bune mijloace de eliminare a resturilor plutitoare, dar si a germenilor patogeni.

Mijlocul pentru eliminarea resturilor vizibile este filtrarea, iar mijlocul pentru eliminarea pericolelor invizibile este tratarea chimica.

In cazul unei piscine cu margine infinit, partea de suprafață a apei curge în întregime si continuu in bazinul de preaplin pe una sau mai multe laturi. Astfel se elimină fara dubiu toate mizeriile prezente la suprafata apei, plasand aceasta solutie constructiva pe locul I la capitolul „recircularea apei de suprafata”.

Dar această capacitate de curatare a suprafetei apei este reala numai în cazul în care acest ansamblu funcționează în totalitate și suficient de lung timp, mai ales în perioadele în care temperatura apei favorizeaza cresterea algelor, proliferările patogene, sau in perioadele in care natura produce multe deșeuri: polen, insecte, plante, praf, frunze.
Cerinta de functionare continua este la fel de importanta in cazul unei piscine cu preaplin ca si in cazul uneia cu skimmer.

Din pacate unii detinatori de piscine cu margine infinit considera ca aceasta excelenta “scanare” a suprafetei apei le permite o filtrare din cand in cand, reducand la jumatate perioada de functionare a pompei si a filtrului. Apoi se trezesc cu o transformare rapida a apei intr-una tulbure, incarcata de particule de mizerie in suspensie, ce devine verde in cateva zile din cauza inmultirii rapide a algelor.

La piscinele rezidentiale, conceptul de margine infinit este un argument suplimentar de estetica.
Daca este situata pe un teren in pantă si are pe fundal o panorama frumoasa, o piscină cu margine infinit pune in valoare cadrul natural, animat astfel de o cadere frumoasa de apa.

Se pot construi astfel de piscine si pe teren plat, cu un efect la fel de spectaculos. Insa atunci corpul piscinei trebuie semi-ingropat, astfel incat marginea piscinei (luciul de apa) sa fie suprainaltata fata de nivelul de zero al solului, pentru a avea unde sa cream caderea de apa spectaculoasa – marginea infinit.

   

Spre deosebire de piscinele cu skimmere care permit ca nivelul apei sa varieze putin, astfel incat totusi sa se asigure absorbtia apei pentru filtrare, in varianta pe care-o dezbatem in acest articol toata masa de apa trebuie gestionata cu mai mare atentie. Atunci când amatorilor de scăldat intra in apa, volumul corpurilor inotatorilor dezlocuieste un volum similar de apa care, prin preaplin, este descărcat în afara bazinului. In puls si dupa ce au intrat datorita miscarilor si agitatiei se mai arunca peste margini inca niste cantitati de apa. Plus evaporarea…. Astfel, volumul de apă se reduce și daca nivelul scade apa nu mai se poate deversa peste marginile bazinului. Pentru a echilibra aceasta situatie si din cauza ca pompa (poate pe moment neinundata) nu merge fara apa, este obligatoriu sa dispunem de o rezerva de apa (o numim tampon) care poate completa o debordare insuficienta.  Aceasta rezerva o constituim in rezervorul tampon (numit si bazin de deversare), un rezervor indispensabil piscinelor cu preaplin special conceput in acest scop, sau un jgeab tampon adiacent peretelui pe care se face deversarea (daca este una partiala, pe o singura latura).

In mod normal volumul de apa ce trebuie stocat este de circa 5-15% din volumul total de apa.
Acest rezervor tampon ar trebui să aibă, de asemenea, o rezervă de volum, pentru a absorbi excesul brusc cauzat de imbaierea simultana a unui număr mare de persoane, de ploi, etc. Astfel, considerând că o persoană care face baie echivaleaza cu aproximativ 60 de litri dezlocuiti, 5 persoane iau locul la aproximativ 300 de litri de apa care sunt evacuati prin preaplin și ar trebui sa fie stocati temporar.

In afara considerentului tehnico – functional de mai sus, marginea infinit fiind o caracteristica estetica, este absolut esential ca efectul de „lama de apa” sa fie pe cat de perfect posibil.

Daca admitem ca grosimea panzei de apa care sa poarte impuritatile spre filtrare sa fie de minim 3 mm, atunci avem nevoie de un debit de 3m3 / h pentru fiecare metru liniar al marginii infinit.
Mai mult decât atât, daca avem si o poluare de la vegetație, este recomandat să crestem acest flux de apă cu ajutorul unei a doua pompe independente pentru a asigura o eficiență hidraulică superioară in procesul de scurgere a stratului de apa de suprafata.
Este obligatorie automatizarea de nivel, realizata prin senzori (sonde).

În cazul unei piscine cu margine infinit, echipamentul necesar pentru un rezultat excelent este esențial si trebuie tinut cont de :

  • debit ridicat al pompei de filtrare și o capacitate de filtrare corespunzatoare
  • o mare importanța acordata diametrelor conductelor de apa (posibil, in plus, o a doua pompă)
  • capacitatea rezervorului tampon sau jgheabului tampon
  • prezența obligatorie a mai multor senzori de siguranta:
    – Sonde de protecție a pompei pentru a o opri in lipsa apei și a o reporni,
    – Sonde pentru supapa de admisie pentru a umple cu apa prospata (daca lipseste apa) și a opri umplerea rezervorului,
    – Sondă de nivel superior pentru pornirea forțată a pompei.

Cu tehnologiile industriale din ziua de astazi si constructia unei astfel de piscine poate fi mult simplificata, daca nu va uitati la costuri.

Spre exemplu O-Viva a patentat un concept de modul compact de margine infinit. O caseta ce se monteaza pe un suport de beton, doar pe una dintre laturile piscinei, si care inglobeaza rigola, rezervorul tampon plus o prelata de acoperire automatizata. Rezervorul este fara-intretinere – nu trebuie curatat, deoarece apa este stocata in absenta luminii, deci algele nu se pot inmulti. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul lor. http://www.oviva.fr/

Pentru regulatoarele de nivel , Melfrance propune o caseta unica ce te scapa de grija amplasarii sondelor de nivel (minim 5) pentru rezervorul tampon. Functioneaza pe principiul masurarii presiunii cu un senzor ceramic foarte sensibil si precis. Contine 7 contacte personalizabile ce pot fi utilizate pentru masurarea de inaltimi de la 0 la 1,99m plus un al optulea pentru a controla o funcție îngheț sau un sistem de încălzire (sonda independenta). Este echipata si cu o sonda de temperatura, cu afisaj. Amanunte gasiti pe site-ul producatorului http://www.ocedis.com/p422-level-pro.html

Si in incheiere, daca ati crezut ca peisajul il poti “exploata” doar in exterior, in aer liber, iata ca arabii contrazic asta cu bijuteria din Burj al Arab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *