Articole

Cateva “fineţuri” pentru prima piscina publica construita

Piscinele publice nu sunt pe deplin similare cu cele rezidențiale.
In timpurile grele pe care le traversam, unii constructori de piscine rezidentiale au sesizat oportunitatea de a-si mentine cifra de afaceri trecand si la sectorul public, care se dezvolta parca putin mai bine la ora actuala.
Dar daca, privind din afara, aceste doua tipuri de bazine nu par a fi foarte diferite , totusi ele sunt. O piscina de hotel, motel sau pensiune, de multe ori va fi de aproximativ aceeasi marime ca una aflata intr-o curte particulara si vazand aceasta, un constructor de piscine rezidentiale lipsit de prea multa experienta poate crede ca un proiect public trebuie abordat in acelasi mod. Dar daca procedeaza asa totul se poate termina cu o catastrofa de tipul „ inchiderii pentru renovare” dupa nu mai mult de 6 luni de functionare. Este adevarat ca greselile cele mai comune, de asimilare a celor publice cu cele rezidentiale, se fac la piscinele de dimensiuni mici.
Pentru a usura tranzitia la sectorul public a celor mai putin experimentati, am selectat aici niste puncte de vedere despre greseli care pot fi facute in proiectarea/executarea unor astfel de obiective.

Asta ca sa nu mai precizez ca executia piscinelor publice trebuie sa fie facuta in conformitate cu legile in vigoare si ca APPW recomanda cu tarie respectarea standardelor adoptate de Romania. Respectarea acestor standarde va asigura o data in plus ca rezultatul obtinut va fi unul ce asigura sanatatea si siguranta viitorilor utilizatori.

Recircularea apei
Este adevarat ca in cazul in care un constructor intentioneaza sa abordeze domeniul comercial, ar trebui sa inceapa cu lucrari de mici dimensiuni.
Cu toate acestea, ideea ca piscinele publice mici sunt la fel ca cele rezidentiale este departe de adevar. In cazul in care sistemul de circulatie pentru rezidentiale poate fi proiectat in functie de marimea bazinului, la piscinele comerciale trebuie sa fie proiectat tinand seama de rata de ocupare (numarul de oameni care fac baie zilnic in acea piscina).
Ganditi-va: la o piscina familiala de 12 x 6 cat de multi oameni ar inota in ea intr-o zi obisnuita? Doi poate, depinde de componenta familiei. Pune aceeasi piscina intr-o pensiune sau centru de terapie acvatica si ai poate 100 de utilizatori pe zi.
Cu toate acestea, antreprenorii fara experienta pot fi tentati sa foloseasca acelasi echipament si aceeasi instalatie de tevi, imaginandu-si ca pot fi fortate la maximum pentru a atinge un timp de recirculare de sase sau opt ore, ca la piscina din curte. Dar, rezultatele se pot dovedi dezastruoase.
Aceasta abordare este deosebit de problematica in bazine de inot din scoli, centre de terapie acvatice, pensiuni si alte facilitati in care un numar mare de persoane vor folosi bazinul in același timp. La o scoala de inot, de exemplu, echilibrul chimic al apei s-a destramat in termen de sase luni de la data la care constructia a fost finalizată. Personalul lor era tot bolnav, apa arata ca supa de mazare.

Cand un specialist a inceput sa investigheze, a constatat ca piscina avea un singur filtru rezidential. “Piscina ar fi avut nevoie de nevoie de 7 de metri patrați de suprafata de filtrare si a avut doar 1255 de centimetri patrati”, a constatat specialistul.
Atunci cand se proiectează o piscina publica, trebuie ca proprietarii sa estimeze sarcina maxima de persoane care se asteapta ca vor face baie si sa configureze sistemul de recirculare astfel incat sa poate fi recirculata o cantitate suficienta apa. Formula folosita de americani spune ca sistemul ar trebui sa recircule aproximativ 5000 de litri de apa pe zi per persoana (pentru 24 h).

Profesionistii din asociatie folosesc alte cifre pe baza carora isi calculeaza sistemul de recirculare – filtrare, nu departe de calculatiile americanilor, dar care sa acopere sigur orice rata de ocupare a piscinei.

O piscina publica cu adancime de sub 1,35 m trebuie sa-si recircule intregul volum de apa in 1,30 – 2 h, iar una cu adancime egala sau mai mare de 1,35 m in 4h. Daca veti dimensiona sistemul hidraulic al bazinului la acesti parametri aveti asigurate premisele unei filtrari corecte a apei.

Echipamentul
Un alt aspect ce poate crea probleme este cantitatea de echipament.
Unii constructori calculeaza debitele de recirculare mari (cele corecte pentru public), dar in loc sa instaleze un echipament specific uzului public, mai mare si de calitate superioara, aleg sa puna mai multe echipamente mai mici, potrivite pentru piscine familiale. S-au vazut situatii in care au fost instalate si zece ansambluri pompa-filtru rezidentiale in loc de una sau doua unitati comerciale. Si nu este vorba despre sisteme de rezerva cu care pot fi dotate unele piscine, in vederea asigurarii continuitatii functionarii in cazul unor defectiuni.
Desi poate parea ca printr-o soluție de acest fel se poate obtine acelasi rezultat, exista mai multe motive pentru care aceasta nu este cea mai buna proiectare la piscine comerciale. Unul se bazează pe o logica simpla: zece piese de echipament in loc de una inseamna de zece ori mai multe operatiuni de intretinere si posibilitati de defectare.
In plus, exista un motiv pentru care un echipament comercial de calitate costa mai mult decat unul rezidential – este facut din materiale mai durabile. Unitatile sunt menite sa reziste in conditii mai grele de functionare pentru o lunga perioada de timp. In plus, constructorii se pot diferentia astfel prin oferirea de garantii mai solide, in contextul justificarii unui pret mai ridicat.

Un motiv pentru care un constructor da o garantie extinsa, este acela ca el stie ca nu se va intoarce prea des pentru service, deoarece a montat un echipament mai fiabil. Si ganditi-va ca asa va cresteti practic si renumele, nu intorcandu-va de zece ori pentru reparatii la filtre sau pompe.

Echipamentul public este conceput special pentru nevoile acestor aplicații. De exemplu, paturi de filtrare mai mari si mai inalte permit o curatare profunda si indepartarea de particule mici, care nu poate fi atinsa cu mai multe unitati mai mici, spun expertii. Incalzitoarele comerciale sunt facute pentru a fi mai eficiente. Si dozatoarele de substante chimice comerciale de calitate functioneaza dupa un plan cu totul diferit, conceput pentru a alimenta cu mai multe chimicale mai des pentru a satisface cerinte mai mari.

Un alt argument contra folosirii mai multor echipamente de privat in loc de unul – doua de public il constituie si faptul ca este foarte greu sa asiguri o distributie uniforma a apei prin toate filtrele. Daca nu executi corect instalatia de tevi vei avea prea multa apa prin unele si insuficienta prin altele. Daca nu ai un debit corect de apa prin toate filtrele nu vei obtine o filtrare adecvata.

Instalatia hidraulica

O alta problema, legata de instalatia de tevi, poate fi aceasta – sa muti prin tevi volume mari de apa necesita tevi mai mari decat cele cu care esti obisnuit in aplicatiile rezidentiale, incepand de la 6 si pana la 12 inch. Insa tevile, fitingurile, valvele corespunzatoare acestui tip de tevi sunt mai scumpe si ele, plus instalarea in sine necesita mai multi oameni si tehnici diferite. De aceea unii constructori raman in zona lor de confort, optand pentru mai multe tevi de numai 2-3 inch.

Spre exemplu in loc de o teava de 8 inch se pot regasi 4 tevi de 2 inch – ceea ce inseamna mult mai multe tevi si este foarte probabil sa produca “o mare incurcatura de spaghete”. Este greu apoi sa le identifici, sa le interconectezi corect si sa le faci sa mearga (sa asiguri debitele uniforme pe fiecare dintre ele).

Insa la o astfel de abordare este gresit si calculul matematic (asta este observata in practica) – pentru a face echivalenta intre numarul de tevi mai mici care sa inlocuiasca una mare, nu se foloseste impartirea pur si simplu a marimilor in care sunt exprimate tevile, acele marimi reprezentand diametrele. Astfel capacitatea unei tevi de 8 inch nu trebuie duplicata prin 4 tevi de 2 inch, ci prin 8 tevi de 2 inch sau 4 tevi de 4 inch.

Calculele elementare de geometrie ne spun ca: daca conducta A are jumatate din diametrul conductei B, atunci va avea doar un sfert din volumul celei mai mari.

De aceea cand constructori neexperimentati inlocuiesc tevile mari cu unele mai mici, se intampla sa si subdimensioneze instalatia hidraulica.

Nu este nimic rau in a-ti extinde domeniul, insa acest lucru trebuie facut in mod profesionist si trebuie inteles modul in care functioneaza intregul sistemul.
Atunci cand incepi sa treci de la rezidential la construcții de uz public informeaza-te asupra legislatiei, standardelor și a celor mai bune practici.
Realizarea hidraulicii unei piscine de uz public implică o planificare mai atenta decat a unui proiect rezidential. Asta pentru ca componentele ocupa mai mult spatiu. In cazul in care ai de lucrat intr-un colt de spatiu limitat, poti gasi o soluție sa asamblezi tevi de 2-inch, dar este aproape imposibil sa faci acelasi lucru cu tevi de 6, 8 sau chiar 10-inch. Deci daca un instalator poate alege, pentru o piscina familiala, sa-si faca planul la fata locului, in curtea din spatele casei, aici nu este cazul. Trebuie pregatite scheme detaliate ale instalatiei de apa, din timp.
La unele piscine comerciale sunt mai multe sanse ca apa pe anumite portiuni din conducte sa ajunga la temperaturi mai mari decat la o piscină rezidentiala. O teava normala poate incepe sa se deformeze sau sa se topeasca atunci cand temperaturile ajung la 90 C. Intrebati proprietarii care este cea mai mare temperatura la care ar putea ajunge apa. In cazul in care se pot obtine si 90 C, atunci ar trebui alese conducte care sa reziste corespunzator.

Sistemul de scurgere

O alta potentiala greseala este necunoasterea capacitatii instalatiei de canalizare.

Un caz: un constructor de piscine publice a fost chemat la o piscina didactica. Piscina inunda totul in jur atunci cand filtrele erau spalate. Apa iesea din sifonul de pardoseala si din scurgerile chiuvetelor si inunda cladirea. Noroc ca nu refulau si toaletele, caci atunci ar fi devenit si mai deranjant.

Ce se intampla ? Constructorul dotase corect cu un filtru comercial (de mari dimensiuni). Insa acesta fusese conectat direct la canalizare, fara a verifica in prealabil daca sistemul de canalizare putea prelua debitul.

Problema a putut fi rezolvata doar prin montarea unui rezervor tampon in care sa treaca apa de la spalarea filtrului si care apoi se scurge in sistemul de canalizare cu debitul care poate fi intr-adevar preluat de acesta. O solutie consumatoare de spatiu si inestetica.

Daca constructorul s-ar fi priceput mai bine si s-ar fi interesat din start despre sistemul de canalizare solutia corecta ar fi fost montarea a doua filtre tot comerciale, dar putin mai mici, care ar fi fost spalate pe rand, injumatatind astfel debitul de apa deversata deodata prin canalizare.

V-am prezentat doar niste aspecte care se intalnesc mai des la antreprenorii lipsiti de experienta, fara a avea pretentia ca am epuizat toate cazurile posibile si desigur fara a insinua ca toata lumea face aceste greseli !

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *