Articole

V-ati pregatit pentru iarna?

Chiar daca vremea rea, ne referim la acea perioada cu temperaturi foarte scazute, nu a venit si piscina dumneavoastra nu se afla inca in pericol de inghet, nici nu credem ca va mai bucurati de beneficiile ei. Odata ce zilele calde s-au dus, s-a cam dus si cheful de inot. Gresim?
Tocmai de aceea este momentul sa va ocupati de pregatirea ei pentru iernare!
Bineinteles ca sfatul nostru omniprezent este sa apelati pentru aceasta actiune la un specialist, insa pentru cei ce se pricep cat de cat la intretinerea propriei oaze de agrement, oferim cateva indrumari.
O pregatire corecta pentru iernare va va face sa economisiti timp si bani la primavara, cand veti repune piscina in functiune. Puteti astepta pana cand temperaturile vor scadea sub 15 C, astfel incat procesul de inmultire a algelor se opreste sau cel putin este serios incetinit.
Primul lucru de care trebuie sa va ocupati este stabilirea echilibrului chimic al apei. Stabilizati pH-ul, alcalinitatea si duritatea astfel:
– pH intre 7,2 si 7,6
– alkalinitatea intre 80 si 120 ppm
– duritatea intre 180 si 220 ppm
Echilibrand aceste caracteristici va asigurati ca pe timpul iernii piscina va fi protejata impotriva coroziunii sau aparitiei depunerilor de tartru. Echilibrarea faceti-o cu 5 zile inaintea inchiderii piscinei.
Urmatorul pas ar fi aplicarea unui tratament soc. Fie cu clor , daca asta folositi in mod regulat fie orice alt produs substitut al clorului, insa folosit intr-o doza de soc, conform instructiunilor produsului respectiv (la clor trebuie sa aveti un nivel de 6 – 10 ppm ). Asta ca sa va asigurati ca ati omorat toate bacteriile, ciupercile si algele din piscina. Asteptati apoi cateva zile stabilizarea apei (daca ati folosit clor, atunci clorul liber sa fie intre 1 – 3 ppm) pana sa treceti la pasul urmator.
Pasul urmator presupune sa adaugati un algicid. Cumparati unul foarte puternic, din cele speciale pentru iarna, diferite de cele pe care le-ati utilizat toata vara pentru intretinerea piscinei. Acesta va impiedica, impreuna cu temperatura scazuta, proliferarea algelor peste iarna. Toate aceste operatiuni se fac cu echipamentele inca in functiune. Apa trebuie sa fie recirculata! Nu faceti niciodata simultan cele doua tratamente si nici nu montati prelata imediat dupa ele, cand este vorba de clor. De ce? Pentru ca doza soc de clor distruge si algicidul si prelata. Daca nu aveti mult timp la dispozitie procedati cel putin asa: puneti doza soc seara si recirculati toata noaptea. Apoi ziua urmatoare continuati cu algicidul si cu pasii urmatori.
Urmeaza un pas foarte important. Curatarea piscinei.
Mai intai indepartati toate echipamentele si accesoriile din piscina: scari, atractii, echipamente inot contracurent, trambuline, cosuri, furtune, etc pe care le curatati, le uscati si le depozitati in loc ferit in asteptarea verii urmatoare.
Apoi incepeti curatarea apei, mai intai cu plasa de frunze, cautand sa indepartati orice gunoi pluteste pe suprafata apei (frunze, insecte, crengute, etc). Curatati si cosurile skimmerelor.
Treceti la aspirarea bazinului si la perierea serioasa a peretilor si fundului. Curatarea aceasta trebuie facuta in ziua in care veti inchide piscina. Spalati filtrul, in contracurent.
Acum incepe ultima parte a acestei operatiuni destul de complexe. Micsorati nivelul apei din piscina pana sub skimmere si sub duzele de refulare, in functie de tipul de acoperire folosit. Micsorarea nivelului apei se face pentru a permite ca apa din timpul iernii (ploi, zapezi) sa umple piscina fara sa dea pe dinafara. Fie folositi sifonul de fund si bineinteles pompa piscinei, fie folositi un furtun de aspirare conectat la skimmer sau la priza de aspiratie (ca atunci cand curatati piscina cu kitul de curatare manuala).
Daca se foloseste o acoperire tip prelata suspendata, atunci scadeti nivelul ape 30 – 45 cm sub nivelul skimmerului. Daca se foloseste o acoperire plutitoare pe suprafata apei, atunci scoateti apa doar pana la 8 – 15 cm sub nivelul skimmerului.
Goliti apoi echipamentele. Pompa, filtrul, incalzitorul, echipamentul de tratarea apei trebuie golite complet de apa, inainte de instalarea gerului. Fiecare echipament ar trebui sa aiba un dop/orificiu de scurgere in parte de jos, destinat special pentru golirea apei. Goliti filtrul, incercati sa eliminati toata apa, eventual sa-l uscati, folosindu-va de un aspirator prin care sa suflati usor aerul. Un compresor ar avea prea mare putere si o presiune prea mare in sistem l-ar putea deteriora.
Scoateti cosurile skimmerelor si inchideti supapele de retur. Apa care ar ingheta in interiorul acestor piese al putea sa provoace spargerea / craparea lor.
Ar fi de preferat sa folositi aspiratorul si pentru a usca conductele de tur si retur. De asemenea suflati aer prin skimmere. Daca nu folositi aspiratorul, pentru a va asigura golirea completa, atunci puteți adauga antigel pentru piscine (nu pentru automobile) pentru a preveni înghețarea apei rămase. Puneți antigel pe deasupra prizei in skimmer (e). Puneți o bucată de polistiren sau o sticlă de plastic în skimmer, ca un dop, pentru a preveni deteriorarea skimmerului de la orice posibilă înghețare dacă apa de ploaie sau zapada topita se scurge în acesta. Urmați instrucțiunile producătorului.
Ultimul pas este acoperirea piscinei. Folositi o prelata care sa se potriveasca perfect ca dimensiune, astfel incat sa nu ramana gauri sau crapaturi prin care sa poata intra mizerii in piscina pe timpul iernii. Prelata trebuie intinsa foarte bine si trebuie ancorata solid pe marginea bazinului. Poate la cateva zile de la montaj va necesita o retensionare a legaturilor. La prelatele care se sprijina pe suprafata apei, puteti asigura marginile cu saci cu apa. Sacii cu apa pot fi goliti primavara, pe cand sacilor cu nisip le gasesti mai greu o intrebuintare.

Atentie! Prelatele de iarna nu sunt prelate de siguranta! Ele nu sustin greutatea unui caine sau a unui copil, deci nu permiteti sa se paseasca pe ele. Daca doriti suplimentar si protectie, atunci achizitionati o prelata care sa aiba si acesta functiune.
Folosirea pernelor cu aer este indicata pentru a preveni deteriorarea peretilor prin expansiunea ghetii. Unii spun ca aceasta masura este necesara doar in cazul piscinelor supraterane, insa o masura de precautie in plus nu credem ca dauneaza cuiva. Umflati pernele si ancorati-le in mijlocul piscinei. In locul pernelor speciale se pot folosi recipienti goi de plastic (peturi, bidoane de chimicale) pe care le puteti lega unele de altele si ancora la suprafata apei, astfel incat sa creeze niste linii de detensionare a ghetii, nu sa se stranga toate in vreun colt al bazinului.
Acum va puteti relaxa si astepta sa treaca iarna, fara teama ca la primavara incepeti sezonul cu reparatii si inlocuiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *