Articole

Tratarea apei cu oxigen activ

Aceasta metoda de tratare face parte dintre metodele ce inlocuiesc total folosirea clorului, surmontand dezavantajele acestuia de formare de produse secundare ce genereaza mirosul intepator si iritarea ochilor sau a pielii. Se poate folosi ca alternativa si la tratarea cu brom sau ozon, desi are o putere de oxidare mai mica decat toate aceste trei substante despre care am spus ca le poate inlocui cu succes.

„Oxigenul activ” este denumirea generica, usor de retinut si pronuntat, insa substantele folosite de fapt in mod uzual sunt tot substante chimice: monopersulfatul si peroxidul de hidrogen. Acestea se gasesc sub forma granulata/ tablete ( primul) sau lichida ( cel de-al doilea).
Oxigenul activ actioneaza in primul rand ca dezinfectant, omorand bacteriile si microorganismele, dar totodata oxideaza si impuritatile organice ( reziduurile de pe corpul inotatorilor).

Peroxidul este un compus chimic ce contine ionul peroxid (O22-) si este un oxidant puternic. Peroxidul de hidrogen are formula chimica H2O2 si structura H-O-O-H.
Peroxidul reactioneaza foarte repede.  Se descompune in oxigen si apa, fara alti produsi secundari de reactie. Acest lucru creste cantitatea de oxigen din apa.
H2O2 → H2O + O2
Legatura covalenta dintre doi atomi de oxigen ai unei molecule de peroxid se rupe , formandu-se doi radicali hidroxil ( H-O). Acestia reactioneaza extrem de repede cu alte substante. Cand sisteme biologice sunt expuse radicalilor de hidroxil, celulele acestora sunt deteriorate prin descompunerea AND-ului, lipidelor si proteinelor. Astfel sunt distruse microorganismele, virusi si bacteriile.
Peroxidul de hidrogen arata ca apa si poate fi diluat in apa fara nici o restrictie. In forma concentrata, el este un produs inflamabil si de aceea trebuie transportat in containere de polietilena, inox sau aluminiu. Daca vine in contact cu materiale combustibile ( lemn, hartie, ulei, celuloza) poate avea loc o aprindere spontana. Atunci cand este amestecat cu materie organica precum alcool, acetone, ketone, aldehide sau glicoli se pot produce explozii serioase. De asemenea se pot produce explozii si la contactul cu fier, cupru, crom, plumb, argint, mangan, sodiu, potasiu, magneziu, nichel, aur, platina, oxizi metalici sau saruri metalice. Din acest motiv peroxidul de hidrogen este ambalat si transportat sub forma deja diluata.
Spre exemplu pentru tratarea apei avem nevoie de o solutie cu concentratie de 35 – 50 %.
Dezinfectarea cu peroxid necesita doze mari de compus. Acesta are o putere relativ scazuta de dezinfectare si oxidare la concentratiile practicate la tratarea apei de piscina, daca il comparam cu clorul, bromul sau ozonul. Are un caracter remanent, insa mai slab decat al clorului – o concentratie optima de clor se poate mentine stabila in piscina o perioada medie de 3-7 zile , o concentratie optima de oxigen se mentine de obicei 1-3 zile.

Monopersulfatul  – denumirea se refera la ionii sau compusi ce contin anionii [SO5]2− sau [S2O8]2−.
Persulfatul ( de sodiu sau de potasiu) actioneaza in principiu similar cu clorul – distruge bacteriile si microorganismele si descompune materia organica, insa nu prea este eficient impotriva algelor. Necesita si folosirea unui algicid. In plus este mai scump decat clorul si necesita si o doza mai mare pentru tratarea sigura a apei.

Indiferent ce forma de compus folosim dintre cele doua detaliate mai sus, substanta ramane activa pana la aproximativ 3 saptamani dupa introducerea ei in apa. Oxigenul activ poate fi dozat semiautomat (proportional) sau complet automat cu masurarea directa a substantei active din apa, eficienta sa fiind conditionata de valoarea pH-ului.
Oxigenul activ poate fi folosit atat singur cat si in combinatie cu clorul pentru tratarea soc a piscinei dupa perioada de iarna si are efect insantaneu de clarificare a apei in cazul apelor cu exces de metale (fier si mangan).

Tratarea cu oxigen activ este solutia ideala pentru piscinele familiale ( nu de mari dimensiuni). La piscinele publice poate fi folosit doar ca tratament soc, in locul clorului, avand in vedere ca monoperosulfatul de potasiu va distruge cloraminele mai eficient decat un alt dezinfectant pe baza de clor. In plus accesul in apa se poate face mai repede, la doar circa 1 ora dupa tratamentul soc.

Tratamentul cu oxigen activ va consuma cantitati de 2-4 ori mai mari fata de tratamentul cu clor.

Avantaje

  • Nu irita pielea si nu are miros, deci recomandat ca alternativa pentru persoane alergice la clor
  • 100% ecologic ( peroxidul de hidrogen se foloseste si in cosmetica, la decolorarea parului)
  • Nu influenteaza pH-ul existent al apei
  • 100% performant: oxigenul activ si-a dovedit rezultatele. Elimina toate urmele de germeni si omoara de asemenea si alge.
  • Spre deosebire de ozon, acesta are efect remanent, insa ramane in apa mai putin timp decat clorul.

Limitele sale

  • Principalul sau punct slab este ineficienta la temperaturi inalte. Oxigenul activ nu rezista la temperaturile ridicate, de aceea nu poate fi folosit si la tratarea spa-urilor.
  • Limitat la bazine standard: oxigenul activ este eficace doar pentru volumele de apa standard (de 60m3). Bazinele foarte mari trebuiesc tratate cu alte metode. La volumele mari de apa se poate folosi doar ocazional, cu scopul de tratament soc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *