Articole

Supraclorinarea. Recomandata sau nu prea?

Supraclorinarea sau tratamentul soc cu clor este un protocol specific de tratare a apei din piscina in cazuri extreme.

Nu este recomandata, ca metoda regulata, la anumite intervale de timp, o dozare masiva de dezinfectant pentru a compensa un tratament neadecvat al apei. Si nici atat nu este recomandata ca rutina. Este o practica in general nociva si poate genera produsi secundari nedoriti.

Dar daca ceva a mers prost – rezultate proaste ale testelor microbiologice sau o defectiune majora a sistemului de tratare – atunci se poate justifica o supraclorinare pentru a indrepta rapid echilibrul microbiologic al apei.

De asemenea aceasta poate fi o cale de a rezolva rapid accidentele de tipul contaminarii prin scaun moale, unde se stie ca anumiti agenti patogeni intestinali (Cryptosporidium) sunt rezistenti la niveluri normale de clor rezidual.

Pregatire

Pentru inceput trebuie sa stim valorile a doi parametri:

  • Volumul de apa din piscina in litri
  • Timpul de recirculare a intregului volum de apa.

Avem nevoie de urmatoarele produse (a caror folosire trebuie urmata bineinteles de o declorinare ulterioara):

  • Un donator de clor –  hipocloritul de sodiu sau de calciu (dar nu dezinfectanti pe baza de cianuri deoarece nu sunt sufient de eficienti)
  • Un declorinator – in mod uzual tiosulfat de sodiu pentahidrat
  • Un kit de testare a apei
  • Una sau mai multe galeti de plastic de 10 litri
  • O sursa de apa rece.

Trebuie sa stiti daca echipamentele (valvele, garniturile) suporta o supraclorinare.

Procedura in sine

1. Desi nici nu ar trebui sa mai precizam, fiind de la sine inteles,

MAI INTAI INCHIDETI ACCESULUI UTILIZATORILOR LA PISCINA!

Daca aveti legate mai multe piscine la acelasi circuit de filtrare atunci trebuie toate inchise si supuse acestei proceduri. Izolati controlerele dozarii automate pentru a nu le defecta senzorii

2. Cresteti concentratia de clor liber, dupa cum este indicat in tabelul de mai jos, in functie de problema pe care doriti sa o indepartati.

Pentru a vedea cat hipoclorit trebuie sa adaugati, inmultiti concentratia de hipoclorit ceruta (din tabel) cu volumul de apa al piscinei.

De ex: Avem o piscina de 500000 l de apa, dorim sa tratam cryptosporidium cu hipoclorit de sodiu, deci ne trebuie o superclorinare pana la 20mg/l

Vom avea nevoie de 0,156ml/l x 500000 l = 78000 ml = 78 l de hipoclorit de sodiu.

Tabel                       

Problema de indepartat

Concentratia de clor necesara mg/l Durata tratament Hipoclorit de calciu necesar [1] Hipoclorit de sodiu necesar [2]
Diaree (posibila contaminare cu Cryptosporidium) 20mg/l 13h 0.033g/l 0.156ml/l
Proliferare alge 10mg/l 24h 0.0155g/l 0.078ml/l
Legionella (spas) 50mg/l 16h 0.0775g/l 0.39ml/l
Coliforme crescute E coli 5mg/l 1h 0.0077g/l 0.039ml/l
Pseudomonas aeruginosa valoare mare 5mg/l 12h 0.0077g/l 0.039ml/l
Nr. Colonii crescut 5mg/l 1h 0.0077g/l 0.039ml/l

[1] 65% clor disponibil                                                                                   [2] 14% clor disponibil

3. Adaugati intreaga cantitate de hipoclorit in apa de la robinet (in galetile pregatite) si dizolvati / amestecati complet. Apoi imprastiati lichidul in mod egal in toata piscina si amestecati bine agitand apa. Daca nu imprastiati egal si nu il diluati bine poate precipita in tartru. Superclorinarea va creste pH-ul, de aceea va fi nevoie de acid pentru a reduce valoare pH pana la 7,5 sau chiar mai putin. In cazul contaminarii cu diaree trebuie sa va asigurati ca temperatura apei este de cel putin 25°C.

4. Asigurati-va ca filtrarea functioneaza in timp ce apa atinge si-si mentine nivelul de clor cerut in tabel. In cazul spa-urilor asigurati-va ca sunt pornite si toate sistemele de aerare, de jeturi, etc.

5. Testati clorul liber dupa 15 minute de la adaugarea hipocloritului pentru a va asigura ca s-a atins concentratia vizata. La testare poate fi nevoie de diluarea mostrei cu apa fara clor pentru a obtine o masurare precisa.

6. Lasati sa treaca timpul indicat in tabel, controland la fiecare doua ore concentratia de clor liber pentru a vedea daca se mentine. Daca nu se mentine mai redozati, avand grija si de controlul pH-ului.

7. Dupa ce s-a scurs timpul cerut, spalati filtrul temeinic si umpleti piscina pentru a-i reface nivelul apei. Asigurati-va ca apa rezultata din spalarea filtrului o descarcati direct la canal. Ca de obicei clatiti filtrul inainte de a relua filtrarea.

Declorinarea

Dupa cum am mentionat si mai sus, refacerea concentratiei de clor liber specifica unei functionari corecte o vom face prin declorinare. Declorinarea se poate efectua adaugand 5g de tiosulfat de sodiu pentahydrat pentru a indeparta 1mg /l de clor liber la 1000 l de apa. Intotdeauna subdozati usor, pentru a evita adaugarea in exces.

Cand s-a atins concentratia de clor normala si pH-ul a fost si el reglat se poate permite accesul utilizatorilor la piscina.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *