Articole

Suntem constienti de risipa de resurse pe care o facem ?

Sustenabilitatea este, in zilele noastre, un subiect care priveste orice activitate desfasurata de oameni. Este adevarat ca sectoarele industriale, de productie, sunt in prim plan drept cele mai mari consumatoare de resurse si generatoare de deseuri, dar de ce ar face exceptie de la aceasta preocupare a secolului 21 activitatile de recreere, sport si sanatate. In orice domeniu putem vorbi despre minimizarea consumurilor, despre cautarea de resurse alternative, despre o amprenta cat mai estompata pe care sa o lasam asupra mediului inconjurator.

Si in domeniul piscinelor si spa-urilor vorbim despre a satisface concomitent cele trei mari necesitati : eficienta economica, grija fata de mediu si grija fata de utilizatori. De aceea, in dorinta de a obtine un proiect sustenabil, trebuie pastrat un echilibru intre aceste trei aspecte, tinandu-se cont de cunostintele constructorilor, producatorilor si de opiniile proprietarilor, ale utilizatorilor si ale personalului de intretinere.
Este adevarat ca inca din faza de proiectare trebuie evaluate anumite aspecte, dar sunt si privinte in care putem continua urmarirea sustenabilitatii pe parcursul functionarii si deci putem imbunatati proiectul ulterior.
Cand vorbim despre o piscina noua, specialistul care face proiectul trebuie sa tina cont de factori cum ar fi planul terenului, pantele sau geologia. Alti factori precum vantul si zonele cu soare sunt de asemenea foarte importanti deoarece vor avea influenta asupra consumurilor ( de energie, de substante chimice). Nu trebuie sa uitam nici de numarul potentialilor utilizatori, acesta contand in alegerea dotarilor si echipamentelor folosite.
Materialele de constructie trebuie selectate atent dupa calitate, cost, necesitati de intretinere. In nici un caz nu trebuie ales cel mai ieftin sau mai usor de montat. Un produs sustenabil este acela care dureaza mai mult, necesita mai putine reparatii, in consecinta micsoreaza atat cantitatea de deseuri produse cat si consumul de materii prime. Si pentru echipamente este valabil acelasi rationament.
In ceea ce priveste incalzirea, sunt de preferat solutii solare sau unde nu se poate trebuie incercata folosirea unor combustibili mai curati ( de exemplu gazul in loc de combustibilul lichid ).
O atentie sporita trebuie acordata iluminatului. Este de preferat utilizarea pe cat posibil a luminii naturale. Apoi folosind iluminatul cu LED-uri economisiti pana la 80% din factura de curent electric. In plus veti beneficia si de durata de viata mai mare a acestor tipuri de becuri.
Orice alte dispozitive auxiliare precum timere, termometre, control automat permit o folosire mai judicioasa a tuturor resurselor, in plus asigura o calitate mai buna in functionare a facilitatii respective .
Chiar daca nu v-ati preocupat de la inceput de aspectul ecologic, la orice operatiune de reparare sau reabilitare puteti lua in calcul niste schimbari : instalati incalzirea solara, inlocuiti becurile normale de la iluminat cu becuri economice, montati motoare mai eficiente din punct de vedere energetic, schimbati pompele vechi cu cele cu turatie variabila, etc.
Functionarea unei piscine este un proces destul de complex si de aceea sunt multe secvente ale acestuia unde puteti interveni in vederea atingerii calitatii de “sustenabilitate”. Iata cateva sugestii.
La filtre folosirea mediului de filtrare din sticla reciclata ajuta la micsorarea cu circa 25% a consumului de apa la spalarea inversa. La piscinele publice folosirea combinatiei aer-apa in procesul de spalare inversa economiseste apa de spalare a filtrului in proportie 30% – 60%. De asemenea folosirea unui prefiltru, care sa retina particulele mai mari din apa, ajuta la o incarcare mai redusa a filtrului, in consecinta o viitoare economie la apa in procesul de spalare a acestuia.
Pompele de recirculare a apei folosesc o cantitate semnificativa de energie. Aceasta poate fi redusa prin folosirea unui invertor care va controla viteza pompei ( o va face variabila). In general pompele sunt supradimensionate. Si asta se intampla pentru ca exista o gama limitata de dimensiuni din care se poate alege o pompa care sa asigure perioadele de recirculare a intregului flux de apa, stabilite la proiectare si necesare pentru mentinerea unei calitati corespunzatoare a apei de imbaiere. Rezultatul il constituie o crestere a presiunii, nu a debitului, care are drept consecinta o filtrare mai proasta. Reducand viteza pompei se reduce si presiunea si sistemul va functiona la debit si presiune ideale asigurand o filtrare eficienta. In timpul spalarii inverse viteza poate fi marita automat pentru a obtine curatarea perfecta a filtrului.
De asemenea schimbatoarele de caldura apa-apa economisesc 80% din apa incalzita inlocuita. Schimbatoarele de caldura aer-aer au aceleasi performante, in plus unitatile de condensare recupereaza 100% din vapori, apa obtinuta putand fi folosita in scopuri pentru care nu ai nevoie de apa curata.
Piscinele si spa-urile chiar folosesc rezerva planetei de apa potabila, si asa destul de saraca din moment ce doar 1% din cantitatea de apa de pe Terra poate fi destinata consumului uman. De aceea conservarea resurselor de apa este critica pentru supravietuirea noastra si mai putem plusa cu inca trei-patru mijloace ce ne ajuta sa o economisim.
Evaporarea este cel mai mare dusman, cu atat mai mult cand vorbim despre o piscina exterioara, eventual si intr-o regiune cu clima calda. Cum putem lupta impotriva ei? O simpla acoperire poate reduce evaporarea cu pana 50%, asigurand in plus si o mai buna izolare termica ( scad cheltuielile cu incalzirea apei ) si reprezentand totodata un element de siguranta in perioadele in care piscina nu este folosita.
De asemenea si vantul evapora apa, in plus o si raceste. Putem folosi bariere impotriva lui precum plante, garduri sau orice ingradituri care sa nu strice aspectul curtii. Daca sunteti de acord cu plantele, folositi de preferinta conifere mici (tuia, buxus, etc) deoarece nu vor constitui o sursa de poluare a apei prin frunzele zburate de pe crengi.
Verificati periodic sa nu aveti scurgeri. O picatura de apa pe secunda inseamna 8000 l /an scursi in pamant si platiti de dumneavoastra pe factura de utilitati.
Cand vorbim de obiective publice se pot folosi multe mijloace de economisire a apei, avand in vedere ca aici consumul nu este generat doar de piscina in sine ci si de zonele de dusuri si toalete. Se pot folosi rezervoare pentru WC-uri si pisoare cu consum redus, dusuri cu control automat ( cu senzori). Se poate colecta apa de la dusuri, de la spalarea inversa a filtrelor si chiar de la ploi si se poate folosi la toalete.
In multe tari afectate de seceta, piscinele nu trebuie sa fie un factor care sa afecteze populatia locala. In aceste regiuni apa trebuie folosita in primul rand pentru baut, prepararea mancarii si igiena. O atitutine responsabila presupune folosirea apei in scopul umplerii piscinei dupa ce aceste nevoi au fost acoperite. In plus, apa care se evacueaza de la piscina catre canalizare, odata declorinata ( ori cu produse speciale, ori lasata sa stea cateva zile – doarece clorul dispare in mod natural) trebuie folosita la udarea gradinii de legume sau eventual a peluzelor.

Chiar daca un proiect sustenabil necesita un buget mai mare la inceput, acesta se va amortiza prin cheltuieli lunare mai mici in functionarea piscinei.
Si beneficiati si de un bonus : Multumirea de a fi facut ceva pentru a lasa si urmasilor din resursele de care noi ne bucuram acum !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *