Articole

Spa-ul pentru plutire

Ce inseamna termenul de plutire legat de subiectul pe care vi-l prezint : sa stai suspendat intr-o solutie salina suprasaturata, solutie ce permite corpului sa pluteasca liber fara nici o tehnica de respiratie sau fara vreo incordare, cat de mica, a vreunui muschi. In aceasta stare de imponderabilitate absolut tot corpul se poate in sfarsit relaxa. Muschii, sistemul osos, vasele de sange si organele sunt eliberate de efectul gravitatiei. Corpul poate sa intre in pozitia lui naturala, fara a mai fi constrans de tensiuni, contorsionari sau puncte de presiune. Este repausul cel mai adanc pe care-l poate cineva atinge destinzand toate portiunile corpului simultan.

Ce presupune echipamentul necesar : o cada tip Spa umpluta cu solutie salina ( apa si sare Epsom* in concentratie foarte mare), cu o temperatura egala cu cea a suprafetei exterioare a pielii ( 34,8 – 35,2 0C), amplasata intr-o camera intunecoasa si in care este liniste, pentru ca sistemul nervos sa nu fie disturbat de stimuli exteriori. Aceasta „ privare” de stimuli ajuta atat la relaxarea psihica cat si la atingerea unei paci mintale interioare.

* Sarurile Epsom, numite asa dupa izvorul salin amar de la Epson din Surrey, nu inseamna chiar
sare, ci un compus mineral natural pur de magneziu si sulf (MgSO4•7H2O) .

Pentru ca aspectul sigurantei si securitatii in functionare nu poate fi neglijat, spa-ul cu apa sarata nu se diferentiaza major, in ceea ce priveste dotarile, de un spa obisnuit. Si el este dotat cu un sistem de circulare – filtrare – tratare – incalzire, numai ca toate componentele sunt proiectate si executate din materiale rezistente la actiunea sarii. In plus este inglobat si un sistem de preparare a solutiei saline la concentratia necesara. Dupa fiecare utilizator cada se goleste si se reumple automatizat, operatie in care nu exista pierderi majore de solutie salina.
Un foarte scurt istoric
Spa-ul de plutire a fost practic inventat la mijlocul anilor ’50, in America, pornindu-se initial de la varianta unui “tanc de izolare”. Un renumit neurofiziolog, Dr.John C. Lilly (1915 – 2001), a inceput sa studieze reactia creierului la privarea de sensori exteriori. In timp ce unii sustineau ca lipsa de stimulare exterioara duce la reducerea activitatii creierului si chiar la moartea celulelor nefolosite, Lilly a fost convins de contrariu si chiar a ajuns sa demonstreze ca anumite activitati ale creierului sunt declansate atunci cand acesta nu este distras de stimulii exteriori si ca dupa perioade mai lungi petrecute intr-un tanc de izolare, individul poate experimenta momente de maxima creativitate.
Apoi Michael Hutchison, un jurnalist preocupat de stiinta, a fost cel care a inceput sa raspandeasca cunostintele despre efectele plutirii descoperite de Lilly, observand ca aceasta tehnica poate fi folosita in multe arii de tratamente.
De la sfarsitul anilor’70, beneficiile spa-urilor de plutire au inceput sa fie cunoscute si de catre publicul larg prin introducerea acestora in centre de wellness. In Europa au patruns mai intai prin Marea Britanie si Olanda pe la jumatatea anilor ’80 si concomitent s-au extins si in Australia. Apoi de la sfarsitul anilor ’90 au inceput sa se deschida din ce in ce mai multe centre comerciale in toate orasele mari europene si in Asia. In toata lumea a inceput sa creasca interesul pentru aceasta aplicatie si de asemenea au aparut mai multi producatori de echipamente specifice, majoritatea europeni.
Beneficiile sunt numeroase si de natura diversa.
Cele mai evidente si importante sunt beneficiile ortopedice. Pozitia corpului in aceasta imponderabilitate presupune o coloana perfect dreapta, vertebre nerasucite, toate grupele de muschi relaxate si toate incheieturile, ligamentele, si oasele detensionate simultan.
Acest lucru favorizeaza vindecarea sau estomparea durerilor articulare, a deplasarilor de coloana, a sciaticii si lumbagoului , a intinderilor musculare sau a entorselor.
In concluzie, intrucat coloana vertebrala este suportul intregului nostru organism care lupta din greu cu gravitatia, fiind cea mai afectata de kilogramele in plus, de activitatile zilnice, de pozitiile gresite ale trupului, tot ea va fi cea care beneficiaza din plin de „disparitia” actiunii fortei gravitationale la momentul plutirii in Spa.
Si in medicina sportiva sunt cunoscute efectele benefice ale apei sarate mai ales pentru recuperarea dupa activitati intense ce forteaza organismul.
Acidul lactic este un produs metabolic ce ia nastere in orice masa musculara atunci cand aceasta este supusa efortului. Consecintele unui nivel ridicat de acid lactic le constituie oboseala, durerile si crampele musculare. Plutirea in apa sarata face ca acidul lactic sa fie eliminat mai repede din interiorul muschilor, micsorand durerea si incordarea.
Durerea se simte mai putin si datorita eliberarii de endorfine, niste opiacee naturale care creeaza placere si care sunt eliberate atunci cand corpul pluteste liber.
De asemenea ajuta la cresterea masei musculare. Masa musculara, contrar a ceea ce credeati, nu creste in timpul unei activitati fizice, ci dupa ce aceasta s-a terminat si corpul intra in starea de relaxare. Atunci sa ne gandim putin: cu cat relaxarea este mai deplina, cu atat creste mai mult masa musculara, bineinteles cu conditia ca dupa antrenamentul intens sa te scufunzi intr-un spa de plutit.
Tot o baie in apa sarata, dar de data aceasta inainte de un antrenament fizic, ajuta la protejarea de eventuale intinderi, carcei sau suprasolicitare. Scopul este tot de relaxare a muschilor, care s-ar face altfel in mod traditional prin exercitiile de incalzire.
Relaxarea si anxietatea sunt doua stari care se exclud reciproc, de aceea acolo unde apare prima nu are ce cauta cea de-a doua. In consecinta un alt beneficiu al acestei terapii este reducerea stresului. Daca aceasta practica devine o rutina, poate zilnica, este mentinuta aproape in permanenta o stare de relaxare a psihicului marind astfel toleranta la stres.

Concluzia nu poate fi decat una singura plutiti, plutiti, plutiti golindu-va creierul de orice ganduri si porniti in cautarea starii Zen.

2 thoughts on “Spa-ul pentru plutire

  1. Comentariul original a fost editat de catre admin pentru a nu constitui reclama: In Romania bazinele de plutire au intrat in utilizare publica incepand cu primavara lui 2015, primul Float Center fiind inaugurat in Brasov. A fost construit de niste producatori locali ce s-au specializat pe aceasta nisa care castiga din ce in ce mai multi adepti si la noi in tara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *