Articole

Iazurile de inot sau piscinele naturale

Iazul de inot reprezinta o moda foarte recenta. A inceput sa-si faca aparitia printre doritorii de piscine de prin 1998. De atunci sistemul precum si principiul de functionare au fost incontinuu imbunatatite.
Iazurile de inot prin tehnologia performanta de curatare beneficiaza de o filtrare naturala a apei si sunt astfel piscine ecologice prietenoase cu mediul inconjurator. Sunt deja populare in Europa, dar inca neadoptate la scara larga si de catre americani, care au o imagine destul de conservatoare a ceea ce trebuie sa insemne o piscina.
Aceste piscine naturale beneficiaza de bunatatea naturii, fara efecte secundare. Mai precis, natura este pusa la treaba pentru a produce o apa curata, limpede, fara clor sau alte chimicale.
Beneficiarii acestor tipuri de piscine spun ca se simt mult mai revigorati, fara ochii rosii si mirosul de clor. De asemenea multi dintre proprietarii acestor iazuri de inotat au adoptat un stil de viata holistic (de care beneficiaza corpul si spiritul deopotriva). Aceste obiective la moda devin piesele de rezistenta ale curtii sau gradinii, creand un paradis in care te poti retrage oricand ai nevoie.
Dar cum functioneaza ele ?
Practic se creeaza un intreg ecosistem in curtea din spatele casei tale. Scopul este de a obtine un mediu acvatic echilibrat, intrinsec, autocuratabil, care sa-si aiba grija de propria intretinere.
Se incepe cu o groapa in pamant, de orice forma vreti, ce se captuseste apoi cu o membrana impermeabila, pentru a impiedica apa sa se infiltreze in pamant. Se stabileste o zona de inot si o zona de filtrare, separate printr-un perete (de beton, lemn, dig de pamant sau piatra). Peretele nu va ajunge pana la suprafata apei ci se va termina la cativa zeci de centimetri sub nivelul apei, pentru a permite trecerea libera a apei din zona de regenerare inapoi in zona de inot. Se adauga skimmere, tevi, filtru si o pompa care sa circule continuu apa prin sistemul de filtrare. Se monteaza si un sterilizator UV pentru mai multa protectie, se aduc plante si o armata de bacterii prietenoase care vor initializa acest ecosistem.
Cum se desfasoara circulatia apei?
Apa se absoarbe cu ajutorul unei pompe prin intermediul skimmerelor. Schimmerele au rolul de a absorbi stratul superficial al apei. Acest strat este cel mai cald, mai expus infloririi algelor si pe acest strat plutesc preponderent frunzele, mizeria si praful.
Apoi pompa impinge apa captata prin sistemul de sterilizare cu ultraviolete. Lampa cu ultraviolete are rolul de a steriliza apa de bacterii periculoase si de a distruge algele verzi ce plutesc in apa. Este important de stiut ca lampa sterilizeaza doar apa care trece prin dreptul ei, acesta fiind un proces local si instantaneu, nu unul redundant (precum dezinfectarea cu clor).
Apa deja sterilizata trece apoi prin filtrul care retine o parte din impuritati. Tot acum intra in joc bacteriile denitrificatoare cu care a fost inoculat filtrul pentru a prelucra nitritii si a-i transforma in nitrati. Apa filtrata si denitrificata se deverseaza inapoi in iaz in zona de regenerare, cea populata cu plante.
In zona de regenerare apa este prelucrata de catre plantele ce vor absorbi nitratii. O parte insemnata a impuritatilor care mai persista se vor decanta in zona plantata.
Apa filtrata si curata revine in iaz.
Principiul biologic de curatare al apei

Substantele organice si minerale nutritive din apa originala la care se adauga materiile provenite din exterior (noroi, plante moarte, excremente ale animalelor), prin descompunere, produc amoniac care se transforma in nitriti – substante chimice foarte toxice. Nitritii la randul lor sunt asimilati doar de alge si bacterii denitrificatoare.
Bacteriile denitrificatoare, in paralel cu algele, vor prelucra nitritii si vor produce nitrati – substanta mai putin otravitoare pentru viata acvatica. Nitratii sunt asimilati de catre plantele acvatice.
De aici rezulta ca este necesar obtinerea unui raport optim intre algele din apa, bacterii denitrificatoare si plante.
In momentul umplerii bazinului cu apa, se va inocula filtrul si iazul cu o colonie speciala de bacterii denitrificatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *